Scanstorm Speel verder Spelregels Locaties Contact

Algemene informatie

Scanstorm is een gratis en eenvoudig veroveringsspel met smartphones. Het is een kort en interactief spel in de buitenlucht waar samenwerking, strategie en interactie centraal staan. In teams proberen de spelers monumenten van elkaar te veroveren en na 12 minuten is de winnaar van het eerste spelletje gekend. Scanstorm kan gespeeld worden op verkeersvrije buitenlocaties die voorzien zijn van een scanstorm opstelling. Een Scanstorm opstelling bestaat uit een grote informatieposter waarrond in de omgeving plaatjes met 19 bekende monumenten ophangen. De informatieposter is het verzamelpunt voor de start en het einde van het spel. Daar kunnen spelers hun smartphones aanmelden.
Hier vind je een volledige uitleg met de spelvoorbereiding, de spelregels en het spelverloop aan de hand van een voorbeeldspel.
Scanstorm is een sociaal spel voor zowel kleine als grote groepen. Het is geschikt voor jongeren (vanaf 8 jaar) en voor volwassenen die houden van wat competitie, buiten zijn en strategisch samenspelen.
Er wordt aangeraden om met 2 tot 4 spelers per team te spelen en er zijn minimum 2 en maximum 5 teams. Dat betekent dat 1 spel op zijn best is van 4 tot 20 spelers. Als de groep groter is dan 20, is het mogelijk om meerdere spellen op te starten. Dit kan gelijktijdig en op dezelfde locatie.
Er is geen registratie nodig om dit spel te spelen. Wel is het nodig om je smartphone te koppelen aan het spel omdat Scanstorm moet weten welke smartphone bij welk team hoort. Daarvoor is het nodig om een spelersnaam te kiezen. Het is vrij aan de spelers om daar een eigen naam te gebruiken of een fictieve naam.
Scanstorm houdt de volgende gegevens over de spelletjes bij om de kwaliteit van het product te kunnen opvolgen: de spelersnamen, de IP-adressen van de smartphones, de namen van de spelen, de ingestelde parameters en tijdstippen en spelgeschiedenis van alle spelen.
Deelname aan Scanstorm is op eigen risico. De spelers blijven ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor hun doen en handelen op het openbaar domein. SpelOntwerp of Scanstorm kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor gebeurlijke ongelukken of schade aan locatie aangebracht door spelers.

Pilootopstellingen in de zomer van 2021

In de zomer van 2021 wordt dit spel gelanceerd met enkele tijdelijke pilootopstellingen in een beperkt aantal gemeentes in Vlaams-Brabant. Het aantal gemeentes en testlocaties is in deze eerste fase nog bewust beperkt gehouden. In dit overzicht vind je waar en wanneer de pilootopstellingen speelbaar zijn.
Afhankelijk van het succes van de evenementen in 2021, zal Scanstorm in 2022 nog verder kunnen groeien. Meer gemeentes, permanente opstelling, gepersonaliseerde monumenten en bijkomende spelletjes … het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Daarom is jullie feedback zo ontzettend belangrijk voor ons. Laat het ons weten in ons evaluatieformulier of meld je aan op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van toekomstige ontwikkelingen.
Heb je zelf een locatie waar een Scanstorm opstelling erg leuk zou zijn? Contacteer ons om de mogelijkheden te bespreken.
Scanstorm is een gedeponeerd spelconcept van SpelOntwerp.be

De voorbereidingen van thuis uit

Zorg met je groep voor voldoende smartphones of tablets met mobiel internet en zorg ervoor dat de batterijen goed opgeladen zijn. Draag ook gemakkelijke kledij en schoenen die je toelaten goed te wandelen.
Ja. Voor de QR-codes kan dat. Surf naar scanstorm.be/test en scan achtereenvolgens beide QR-codes. Lees in geval van problemen de uitleg bij Wat als de testscan niet werkt?

Het spel ter plaatse

In dit overzicht vind je waar en wanneer de pilootopstellingen speelbaar zijn en waar de informatieposters zich precies bevinden in deze parken. Tijdens de pilootopstellingen zijn de posters grote regenbestendige spandoeken die met spanbandjes opgehangen werden. Is de poster verdwenen? Meld het ons a.u.b. via dit schade-formulier zodat we dit zo snel als mogelijk kunnen herstellen.
De informatieposter bevat alle basisinformatie over het registreren van de smartphones en het spelen van het spel. Voor vele spelers zal dat voldoende zijn om het spel te kunnen spelen. Hier vind je een volledige uitleg met de spelvoorbereiding, de spelregels en het spelverloop aan de hand van een voorbeeldspel waarin elk detail beschreven wordt.
 1. Een overzichtskaart: Deze kaart toont de ligging en de status van de 19 monumenten. Elk monument wordt aangeduid met een cirkeltje. Sommige monumenten zijn via een lijn verbonden met elkaar.
 2. Voor elk monument toont de kaart detailinformatie. De letters naast het cirkeltje is een afkorting voor de naam van het monument. (At staat voor Atomium) De kleur van het cirkeltje geeft weer welk team het monument bezit. (Blauw is voor team 3) Het getal in het cirkeltje geeft de verdedigingswaarde weer van het monument. Om het monument te veroveren moet je minstens 1 meer bieden dan deze verdedigingswaarde.
 3. De naam van het spel
 4. De resterende tijd tot het spel gedaan is.
  • Teams: Dit overzicht geeft de status van de verschillende teams weer:
  • Teamnummer en teamkleur (niet wijzigbaar)
  • Score: het aantal monumenten dat het team op in zijn bezit heeft. Dit komt overeen met het aantal gekleurde cirkeltjes op de overzichtskaart.
  • Goud: het goud dat het team nog beschikbaar heeft om te bieden op monumenten.
  • Teamleaden: de aangemelde spelers in het team
 5. Historiek: hier worden de veroveringen in gemeld. Dit laat de spelers toe om beter te volgen en te begrijpen wat er tijdens het spel allemaal gebeurt. De meeste spelers zullen dat echter negeren en vooral hun aandacht houden op de overzichtskaart en het teamoverzicht. Hoelang duurt een spel? De spelleider kan bij het aanmaken van een waarde tussen 1 en 60 minuten kiezen om de duurtijd van het spel in te stellen. Voor een eerste kennismakingsspel wordt 12 minuten aangeraden. Indien de spelers het goed kennen en zich snel verplaatsen kan je de tijd korter zetten. Indien de spelers zich trager verplaatsen kan je de duurtijd wat langer zetten.
Surf naar scanstorm.be en klik op de rode knop "verder spelen". Je smartphone brengt je naar de speloverzichtspagina waarvoor je je het laatst geregistreerd hebt. Een alternatief is om een momument te scannen en annuleren te kiezen bij de bieding.
Herhaal de registratieprocedure opnieuw en kies een nieuwe spelersnaam om je naam te wijzigen.
Herhaal de registratieprocedure opnieuw en kies het juiste spel. Je naam zal wel nog zichtbaar blijven in het oude spel, maar zal daar geen invloed meer op uitoefenen.
Herhaal de registratieprocedure opnieuw en kies een nieuw team om van team te veranderen.
Ja. Dat kan.
Ja. Dat kan! Scan op de informatieposter dezelfde code als de spelers, selecteer het spel en kies Bekijk i.p.v. Speel.
Dat zorgt voor extra strategie in het spel. Elke verbonden monument dat ook in het bezit is van je team, verhoogt de verdedigingswaarde met +1. De andere teams zullen op die manier dus een hogere prijs moeten betalen om het monument te veroveren.
Verdedigingswaarde = Geboden bedrag + 1 per verbonden eigen monument
Neen. Van zodra een ander team een monument van jouw team verovert, dan krijgt jouw team het oorspronkelijk geboden bedrag op dat monument terug.
Heb je je al geregistreerd?
Indien niet, ga naar de informatieposter en meld je aan bij een team.
Indien wel, dan heeft scanstorm je smartphone niet herkend als geregistreerd toestel. Kijk na of een van de oplossingen die hier vermeld worden je kunnen verder helpen. Gebruik een van de scanstorm test-mogelijkheden om je aanpassingen sneller te testen.
Helaas kan het gebeuren dat de informatieposter of monumenten beschadigd of gestolen worden. Meld het ons a.u.b. via dit schade-formulier zodat we dit zo snel als mogelijk kunnen herstellen. Met enkele ontbrekende monumenten is het spel nog steeds speelbaar.

De smartphones en technische vragen

Neen. Je kan je ook in kleine groepjes verplaatsen met 1 toestel per groep. Het minimum aantal benodigde smartphones is 1 smartphone per team.
Om mee te kunnen spelen heb je een smartphone of tablet nodig met internetverbinding en een batterij die nog minstens een kwartiertje meegaat. De meeste smartphones laten toe het spel te spelen. Scanstorm heeft een test voorzien om dat vrijblijvend op voorhand uit te testen of je toestel zal werken.
Een spel van 12 minuten gebruikt gemiddeld 4MB. Dat is heel erg weinig en vergelijkbaar met het downloaden van een foto.
Scanstorm is een webpagina gebaseerd spel. Het is geen app. Enerzijds heb je een internet browser nodig en daarnaast dienen de spelers ook nog een keuze te maken op welke manier ze de monumenten gaan scannen. Dit kan ofwel via QR-codes ofwel via NFC-tags.
Dat kan je zelf kiezen. NFC-tags hebben als voordeel dat het spel vlotter speelt omdat je na het scannen van een monument onmiddellijk naar de web-pagina wordt gestuurd gaat terwijl je bij QR-codes dat steeds via een QR-code scanning app moet doen.
De meeste moderne smartphones kunnen QR-codes herkennen met hun app om foto’s te maken zonder dat het nodig is bijkomstig nog een app te installeren. Indien dat niet het geval is, worden de volgende gratis QR-reader apps aangeraden. Voor Android gebruikers: AFBEELDING_CAMERA Camera AFBEELDING_QRDROID QR Droid Private Voor Iphone gebruikers: AFBEELDING_CAMERA Camera AFBEELDING_KASPERSKY Kaspersky’s QR Scanner Windows phone Blackberry AFBEELDING_INIGMA I-nigma
NFC is de afkorting van Near Field Communication en is een communicatietechnologie op zeer korte afstand (ongeveer tot 10 centimeter). Deze technologie wordt ook gebruikt bij het contactloos betalen. In vele smartphones zit een NFC reader die in staat is de gele Scanstorm NFC tags te lezen.
Open de Settings app op je smartphone en gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar NFC of Near Field Communication. Indien je geen zoekresultaten vindt betekent dat dat jouw model van smartphone dit niet heeft. In dat geval kan je Scanstorm enkel met QR-codes spelen. Indien je wel zoekresultaten vindt, klik door en open de instellingen om NFC te activeren. De meeste toestellen tonen in dit scherm ook de plaats waar de NFC-reader van jouw smartphone zich exact bevindt. Meestal is dat aan de achterkant van je toestel. Houd deze NFC-reader op minder dan 10 centimeter afstand van een gele Scanstorm NFC-tag om dit uit te testen. Let op dat je het scherm van je smartphone ook actief is (=niet vergrendeld) om deze NFC-functie te kunnen gebruiken.
Je kan dit uittesten op 3 manieren:
 • Van overal kan je (op een computer of andere smartpone) surfen naar scanstorm.be/test. Op deze webpagina scan achtereenvolgens beide QR-codes.
 • Staande bij de informatieposter, kan je in het technisch hoekje de twee QR-codes achter elkaar scannen.
 • Staande bij de informatieposter, kan je in het technisch hoekje de twee NFC-tags achter elkaar scannen.
Lees in geval van problemen de uitleg bij Wat kan ik doen als de testscan niet werkt?
Als de testscan niet werkt, krijg je een melding dat de test niet geslaagd is. Dat betekent dat de scanstorm website er niet in geslaagd is om je toestel te herinneren en herkennen tussen de twee scans. Ga de volgende zaken na of je het probleem kan verhelpen.
 • Ga na of je browser in incognito-modus staat. Zet dit voor het spel tijdelijk uit.
 • In geval van QR-code: controleer of je zeker eerst de eerste code hebt gescand en daarna pas de tweede (bij snelle camera’s kan het immers voorkomen dat je onbewust meteen de tweede i.p.v. de eerste code gescand hebt. Hiervoor kan het helpen om met je hand of papier de andere code af te dekken)
 • Als je een andere browser app hebt geïnstalleerd, ga na of je met behulp van een andere browser app het spel wel kan spelen
 • Ga na of je browser app een update nodig heeft.
 • Ga na of het wel lukt om met NFC-tags i.p.v. QR-codes (of omgekeerd) te spelen.
Onze welgemeende excuses, hopelijk kan je ook zonder smartphone een fijn spel beleven. Wil je je probleem melden a.u.b. via het formulier technisch problemen? Op die manier kunnen we een overzicht krijgen van de toestellen en browsers die problemen hebben en hier aan werken.
Elke scan die je doet zal een nieuwe web browser tab openen. Vermoedelijk heb je al meer dan 100 tabs open staan. Het wordt aangeraden eens al je tabbladen te sluiten alvorens verder te spelen.